In aceste momente ascult opera Faramondo a lui Handel; delicioasa, gratioasa si - pentru mine - in prima auditie. Opera a fost compusa in anul 1738.
Acum este transmisa productia Operei din Lausanne; distributia: Max Emanuel Cencic ..... Faramondo Marina de Liso ......... Rosimonda Sophie Karthauser ..... Clotilde Într-Sung Sinn ........... Gustavo Philippe Jaroussky ..... Adolfo Fulvio Bettini .......... Teobaldo Johann Ebert ......... Childerico Xavier Sabata Corominas ..... Gernando Am Barrochisti şi Corul Radio italiono- elvetian Diego Fasolis, dirijor - ansamblu I Barrochisti, condus de dirijor Diego Fasolis. Povestea: Faramondo este un rege legendar al francilor, de felul sau un om foarte binevoitor. Rivalul lui Faramondo este Gustavo, lider al tribului cimbrilor. Personajele feminine sunt Clotilde, sora lui Faramondo, şi fiica lui Gustavo - Rosimonda. Din actul I aflăm că fiul lui Gustavo, Sveno, a fost ucis în luptă de către Faramondo, iar Gustavo a jurat sa-l omoare pe Faramondo. Pentru a realiza acest lucru, Gustavo o ofera pe fiica sa, Rosimonda, drept recompensa celui care-i va aduce capul lui Faramondo. Gustavo a capturat pe sora lui Faramondo, Clotilde, şi decide sa se căsătoreasca cu ea. Gustavo are si un fiu in viaţă, pe Adolfo. Ca şi tatăl său, Adolfo s-a indragostit de Clotilde şi hotaraste sa il protejeze fratele ei, Faramondo. Dar si Faramondo este cu ochii pe fiica lui Gustavo, Rosimonda, adusa de către armata sa; ea il place, dar si ea a jurat sa razbune uciderea fratele ei, prin moartea lui Faramondo. Gernando, liderul şvabilor, este unul dintre aliaţii cei mai apropiaţi ai lui Faramondo, dar si acesta se indragosteste de Rosimonda. Faramondo ii oferă Rosimondei libertatea, cu condiţia ca ea sa se căsătorească cu el. Ea refuză, datorita juramantului facut. Are loc o confruntare intre cele doua tabere; fiul lui Gustavo, Adolfo, cum a promis, il protejeaza pe Faramondo. Soldaţii lui Faramondo se alatura lui Adolfo si-l inconjoara pe Gustavo. Dar Faramondo le ofera lui Gustavo şi Rosimondei libertatea - în speranţa de a se căsători Rosimonda. Gustavo respinge oferta şi il trimite in exil pe Adolfo, pentru trădarea lui. Faramondo este hotărât să câştige inima Rosimondei şi decide să se apropie din nou, singur, ştiind că s-ar putea sa fie ucis.
Actul doi Gernando vrea să se căsătorească cu Rosimonda si merge la Gustavo, pentru a vedea dacă împreună il pot învinge pe Faramondo. Gustavo decide: Adu-mi capul Faramondo şi o ai pe Rosimonda ca recompensa. Gernando este de acord. Dar Faramondo vine s-o viziteze pe Rosimonda si se oferă să moară la picioarele ei decât sa trăiasca fără ea. Ea oscilează, amintintindu-si jurământul. Apare Adolfo, fiul exilat, care caută iertarea tatălui său. Clotilde cere să-i ierte pe Gustavo, Adolfo şi Faramondo.Gustavo spune ca Faramondo trebuie să moară. Dacă Clotilde să va căsători cu el, il va gratia pe Adolfo. Clotilde refuza. Pentru moment, Faramondo este în condiţii de siguranţă, sub protecţia Rosimondeii. Deoarece Faramondo a venit la ei de bună voie, spune ea, şi nu a fost capturat în luptă, nu ar fi corect să-l omoare.
Actul trei Gernando si-a unit forţele cu Gustavo, în speranţa de a câştiga mâna Rosimondei; planuieste s-o rapeasca.
Între timp, Faramondo primeşte un mesaj de la Gustavo, ca să se predea. Faramondo este de acord sa vină in tabăra lui Gustavo. Oamenii lui Gernando au capturat-o pe Rosimonda şi să l-a luat prizonier pe Gustavo. Gustavo este pe cale de a fi pus în lanţuri când vine Faramondo, cu armata sa, si-i opreste. Faramondo este în armura si nimeni nu-l recunoaştel. La început, Gustavo este recunoscător. Apoi, cand Faramondo ridică cozorocul, Gustavo este îngrozit să vadă că a fost salvat de un om pe care a jurat sa-l ucida. Gustavo renunţă la ura sa pentru el, dar spune ca un jurământ este un jurământ, iar Faramondo trebuie să moară. Rosimonda recunoaste dragostea ei pentru Faramondo şi se oferă să moară odata cu el. Într-un amfiteatru, Faramondo a ajuns la esafod, dar cand Gustavo ridică sabia pentru a-l decapita, vine un mesager cu o scrisoare de la Teobaldo. Teobaldo dezvaluie un secret despre Sveno, fiul lui Gustavo, ca nu a fost adevaratul fiul al lui Gustavo Sveno a fost fiul lui Teobaldo, care în secret a schimbat copiii. Se pare că Childerico, este, de fapt fiul lui Gustavo si jurământul de răzbunare este nul şi neavenit. Happy end!
Este una dintre preferatelele mele. De altfel, este una dintre cele mai cantate opere baroc. George Frideric Handel a compus-o dupa un libret scris de Nicola Francesco Haym, bazat pe un libret de Giacomo Francesco Bussani. Opera in trei acte Giulio Cesare a avut premiera la Londra, la Teatrul Royal Academy of Music, in ziua de 20 februarie 1724. Este o operă tragică, o drama cu tematica istorica - avem război, dragoste pasionala, trădare. Actiunea are loc în Egipt, in anul 48 î.Hr. Personaje: Giulio Cesare, împărat roman (mezzo, contralto sau bariton bas) Cornelia, soţia lui Pompeo (contralto) Sesto Pompeo, fiul lui Pompeo (mezzo sau tenor) Cleopatra, regina Egiptului (soprana) Curio, tribun roman (bas) Achilla, în servicul lui Tolomeo (bas) Nireno, Eunuc al Cleopatrei (Alto sau bas) Tolomeo, fratele Cleopatrei (Alto, contratenor sau bas)
Actul 1.
(Scene 1-4: Zona rurala egipteana, cu un pod peste Nil)
Invingand armata lui Pompeo la Pharsalia, Cesare l-a urmarit pe Pompeo pana în Egipt. Fiul lui Pompeo, Sesto, şi soţia sa, Cornelia, ii cer lui Cesare pacea. Cesare ramane îngrozit când Achilla, comandant al armatei Egiptene, ii prezinta-i capul taiat al lui Pompeo. Cornelia vrea să se omoare, dar Curio o salveaza si ii declara ca o iubeste. Sesto jura sa se razbune pe regele egiptean Tolomeo, care l-a trădat pe tatăl său.
(Scene 5-6: O cameră în palatul Cleopatrei)
Cleopatra planuieste cu fratele ei, Tolomeo. Achilla este de acord să aranjeze moartea lui Cesare, pentru Tolomeo, cerand în schimb mana Corneliei.
(Scene 7-8: tabăra lui Cesare)
Cleopatra se prezinta in fata lui Cesare sub o altă identitate, spunand ca se numeste Lydia. Ea reuseste sa ii castige inima. Cesar se hotaraste sa-l ajute pe Sesto sa-l asasineze pe Tolomeo.
(Scene 9-11: În palatul Ptolemeilor)
Tolomeo a Sesto arestat şi Cornelia ajunge în harem.
Actul 2.
Cleopatra ii spune lui Nireno sa-l aduca pe Cesare la ea. Cesare se grăbeşte la Cleopatra.
(Scene 3-6: gradina haremului)
Cornelia fuge de propunerile lui Achilla şi, de asemenea, il respinge pe Tolomeo. Nireno il elibereaza peSesto. El îl conduce la harem .
(Scene 7-8: Palat - gradina de agrement)
În grădina palatului, Cesare o vede de dormit Cleopatra, Curio il avertizează-l de complotul împotriva vieţii sale. Cleopatra se trezeşte şi isi dezvăluie identitatea ei adevărată.
(Scene 9-11: O camera in harem)
În harem, Achilla anunta moartea lui Cesare. El a cere mâna Corneliei.
Actul 3.
(Scene 1-5: un port lângă Alexandria) gravmortal, îi dă sigiliu lui Cesare ca să-l ajute a intra în palat, pentru a-l ucide Tolomeo. Înainte de a muri, el mărturiseşte că asasinarea lui Pompeo a fost ideea lui.
(Scene 6: apartamente Cleopatrei)
Cesare si Cleopatra.
((Scene 9: Harbor)
Cleopatra devine regina. Cesare şi Cleopatra se bucura de dragostea lor.
- din IL TRIONFO DEL TEMPO E DEL DISINGANNO - Oratoriu in 2 parti - compus la Roma, in 1707 Libret de B. Pamphili Aria della BELLEZZA
Un pensiero nemico di pace fece il Tempo volubile edace e con l'ali la falce gli diè.
Nacque un altro leggiadro pensiero per negare si rigido impero ond'il Tempo più tempo non è.
- Un gând ostil pacii (linistii) este cel la timpul versatil si devorator, si astfel ii da aripi şi coasă; Creati alt gand, unul minunat, acela de a refuza tirania, de a nega timpul pana cand acesta nu mai este.
Triumful Timpului şi al Adevărului este un oratoriu care a cunoscut trei variante in cei peste 50 de ani de cariera a lui Handel: - HWV 46a este un oratoriu italian din 1707, pe care Handel l-a revizuit în 1737 şi a creat HWV 46b, apoi şi HWV 71, extins şi a revizuit din nou. Sub titlul "Triumful timpului şi al deziluziei" (HWV 46a), Handel a compus primul Oratoriu dupa un libret al Cardinalului Benedetto Pamphili, în primăvara anului 1707, cu premiera la Roma. Il trionfo del Tempo e del Disinganno, iniţial intitulat La Bellezza ravveduta nel trionfo del Tempo e del Disinganno, creaza atmosfera sofisticata din Roma cardinalilor, a căror iconografia este adus la viaţă în acest oratoriu. În aria "Un pensiero nemico di pace", Bellezza respinge sensul fără echivoc a timpului. Linia vocala cu silabisire precisă si cu pasaje de coloratură axata pe cuvinte cheie subliniază ideea sumbră a trecerii timpului, ca un fenomen ireversibil şi distructiv. Apoi, in secţiunea centrală vocea însoţită de bass continuu apare ca o oaza de pace, de încântare senină, de parca trecerea inevitabila a timpului a disparut.
Un regal de muzica grandioasa, de mare sensibilitate si inspiratie
Rodelinda este una dintre operele importante ale lui George F. Händel, compusa în 1720, fiind considerata o capodopera (alte doua opere foarte cunoscute si apreciate sunt Giulio Cesare şi Tamerlano) Această operă cuprinde numeroase arii, două duete, exprimate prin tempo-uri contrastante şi orchestratie ce subliniaza marea tensiune dramatică.
Premiera a avut loc la Londra, la Teatrul King's, Haymarket, Royal Academy of Music, in 13 februarie 1725. Libretul a fost o adaptare a lui Nicola Haym după un proiect al unei piese "Pertharite, Roi des Lombards" de Pierre Corneille.
Personaje: Rodelinda, Regina Lombardiei (soprana) Bertarido, Rege al Lombardiei, soţul ei (Alto, castrat) Grimoaldo, Uzurpatorul tronului şi Duce de Benevento (tenor) Eduige, sora lui Bertarido, logodnica lui Grimoaldo (soprana) Unulfo, prieten şi confident al lui Bertarido (Alto, castrat) Garibaldo, consilier al lui Grimoaldo şi Duce de Torino (bas)
Actiunea: În urma unei bătălii, Grimoaldo i-a luat locul lui Bertarido, care era considerat mort, dar el traieste si-l anunta pe Unulfo că se ascunde in palat. Rodelinda şi fiul ei, Flavio, sunt inchisi de către Grimoaldo în palat. El este indragostit deRodelinda, desi e logodit cu Eduige, sora Bertarido lui. Rodelinda crede că soţul ei, Bertarido, este mort. Grimoaldo, uzurpatorul, o cere in căsătorie, dar Rodelinda refuza. Garibaldo se ofera sa-l ajute, dar de fapt intenţionează să ocupe tronul el însuşi. In cele din urma, Rodelinda găseşte o ultimă solutie pentru a scapa de căsătoria cu Grimoaldo: ea ii spune ca este de acord numai daca acesta il ucide pe fiul ei în faţa ochilor ei. Grimoaldo este îngrozit şi începe să simţi vinovat, intelege că niciodată nu va avea dragostea ei şi admiră ei pentru forţa şi pentru dragostea fata de soţul ei. Bertarido apare in palat deghizat, Eduige il recunoaste şi isi ofera sprijin. Ea ii spune Rodelindei că soţul ei este în viaţă si cei doi se întâlnesc în secret. Grimoaldo ii gaseste si e foarte scandalizat, nu-l recunoaşte pr Bertarido, dar vrea sa-l omoare pe intrus si il inchide. Unulfo şi Eduige îi oferă acestuia o armă şi o cheia de la un pasaj secret de sub palat. Unulfo vine să-i elibereze Bertarido, dar în întuneric Bertarido nu ilrecunoaşte Unulfo şi il taie cu sabia. Vin si Eduige şi Rodelinda, dar gasesc celula goala şi sânge pe podea. Garibaldo il găseşte pe Grimoaldo dormind şi decide să profite de situaţie, dar atunci intra Bertarido şi il ucide pe Garibaldo, din eroare. Dar Grimoaldo e recunoscător, renunţă la tron, o ia pe Eduige si pleaca. Rodelinda şi Bertarido raman fericiti impreuna.
Andreas Scholl - Vivi Tiranno - Conductor - William Christie
Distributia: Rodelinda – Anna Caterian Antonacci (soprano) Grimoaldo – Kurt Streit (tenor) Garibaldo – Umberto Chiummo (baritone) Eduige – Louise Winter (mezzo) Bertarido – Andreas Scholl (counter-tenor) Unulfo – Artur Stefanowicz (counter-tenor) Flavio – Tom Siese (silent role) Jean-Marie Villegier (director) Orchestra of the Age of Enlightenment/William Christie
* Act II, Scene 7... O imbratisare inainte de a fi inchis si ucis, cand cei doi soti isi deplang trista soarta:
Io t’abbraccio E più che morte, aspro e forte, è pel cor mio questo addio, che il tuo sen dal mio divide. Ah mia vita, ah mio tesoro, se non moro, è più tiranno quell’affanno, che dà morte, e non uccide.
Acis and Galatea Agrippina Alcina Almira Amadigi di Gaula Arianna in Creta Ariodante Arminio Atalanta Berenice, regina d'Egitto Flavio, rè di Longobardi Giulio Cesare in Egitto Imeneo Orlando Ottone, rè di Germania Partenope Radamisto Riccardo Primo, rè d'Inghilterra Rinaldo Rodelinda, regina de' Longobardi Scipione Siroe, rè di Persia, Sosarme, re di Media Tamerlano Tolomeo, rè d'Egitto Xerxes ('Serse')
George Frideric Handel.................... Cuvinte muzicale, ca o formula magica.....Ce sa mai zic de ... muzichie................. "Nel dolce tempo", cantata italiana pentru alto - compusa la Londra, 1710. Interpretarea este absolut magnifica:
Recitativ: Nel dolce tempo in cui ritorna a noi, di novello colore adorna e piena, la bella età fiorita, che u'dibetto d'amor ne chim e invita, leggiadra Ninfa e vaga d'un ruscelletto in riva, là dove in alto piu l'erba copriva, vidi da lungi starai, e di rose e viole il petto ornarsi. Onde ratto ivi giunto, o Dio ! mirai. Due lumi, un labbro, un seno, un crin si vago, che n'arsi a un tratto e del mio ardo son pago. Quindi volto a colei ch'ho sempre al core dissi cosi, pietà chiedendo e amore. Arie: Pastorella, i bei lumi, erbe e fiori anch'innamori, pastorella del mio cor. E quest'aure, e questi fiumi, sussurando, mormorando, per te sol parlan d'amor. Recitativ: Di pallido color la ninfa intanto copri il bel viso, ed ostro poscia il tinse, qual chi, temendo e vergognando, suole mostrare in volto or rose ed or viole. Pur aorridendo alfine onestamente, a me rivolta disse: Pastor, tua nobil alma, tuo coatume gentil, tuo vago viso, dolce fiamma d'amor destano ai core, ma dell'amore è l'onestà maggiore! Ond'io risposi allora: Piacemi, bella, il tuo leggiadro aspetto, ma piu dell'alma ancor la virtu rara, onesta t'amo piu, piu mi sei cara. Arie: Senti, dite, ben mio, cantar, dal bosco rio, l'augelli ancora. In questa piaggia e in quella, lodar dite, mia bella, i lumi, i labbri, il cor l'onesto e fido amor, s'ascolta ognora.
In continuare,Pastorella coi bei lumi, in aceeasi interpretare,insotita de peisaje impresionante:
Viata lui Handel nu a constituit, pana acum, o sursa de inspiratie pentru cinematografie. Am vazut candva la TV un film, destul de vechi, alb-negru, despre Handel, realizat oarecum didactic, schematic. Cum se intampla cu filmele facute dupa biografia unor mari personalitati: artistul e privit cu respect, chiar distant, si prea putin vedem viata si omul respectiv. In 1994 s-a realizat filmul 'Farinelli' - despre viata fratilor Broschi si, desigur, despre Handel. Este un film care te atrage in epoca baroca si astfel intelegi mai bine spiritul vremii. E incitant si placut de urmarit, iar muzica, in mare parte a lui Handel, insoteste cu gratie derularea povestirii.
Farinelli (24 ianuarie 1705 – 16 septembrie 1782), pe numele sau Carlo Maria Broschi, a fost unul dintre cei mai faimosi contratenori italieni (pe atunci, cantaret castrat). Veti afla mai multe despre viata sa urmarind acest film.
The best 8 minutes of "Farinelli" movie in my opinion
"Farinelli" (1994) - regie: Gérard Corbiau Globul de aur (1995) - Cel mai bun film străin Premiul Cezar (1995) - Cel mai bun decor: Gianni Quaranta Oscar (1995) - nominalizat pentru cel mai bun film străin Premiul Cezar (1995) - nominalizat pentru cele mai bune costume - Anne de Laugardiere Distribuţia: Stefano Dionisi (Farinelli/Carlo Broschi) Enrico Lo Verso (Riccardo Broschi) Elsa Zylberstein (Alexandra) Jeroen Krabbé (Handel) Caroline Cellier (Margareth Hunter) Marianne Basler (contesa Mauer) Jacques Boudet (V. Fülöp)
Unul din contratenorii momentului, interpretand o arie in limba germana - din cele 9 arii germane ale lui Handel. Este absolut ... delicioasa, incantatoare, iar interpretarea e pe masura! Daca vreodata ai privit un trandafir - pe care l-as numi imparatul florilor - in splendoarea sa si te-ai intrebat, cu mirare, cum poate exista ceva atat de frumos, inseamna ca ai ajuns intr-o stare de gratie similara cu cel care a compus acest cantec.
Flammende Rose
Flammende Rose, Zierde der Erden, Glänzender Gärten Bezaubernde Pracht! Augen, die deine Vortrefflichkeit sehen, Müßten vor Anmut erstaunet Gestehen, Daß dich ein göttlicher Finger gemacht.
- si o traducere aproximativa: Trandafir Inflacarat
Trandafir inflacarat, Podoaba a pamantului, Gradina stralucita, Feerica splendoare! O privire de-am fi aruncat Inainte de momentul creatiei, Am mărturisi Ca o mana divina te-a zamislit.
"Aleluia" este, cred eu, cea mai celebra parte din Oratoriul Messia.
Despre felul in care a compus corul "Aleluia"Handel a remarcat: "Dacă am fost în corpul meu sau inafara corpului meu cand l- am scris, nu ştiu. Numai Dumnezeu stie."
După ascultarea corului "Aleluia cor" de la Mesia, Joseph Haydn "a plâns ca un copil" şi a exclamat: "El este maestrul nostru, al tuturor."
O analiza sumara a datei de nastere - 23 02 1865. Cifrele prezente si cele care lipsesc: Astfel, avem: 1 2 2 3 6 5 8 Lipsesc cifrele 4, 7 si 9.
Un singur 1 - se exprimă cu uşurinţă în scris, au si darul vorbirii. In particular, poate fi inchis emoţional. Sunt persoane putemice, impulsive, sigure pe sine şi au tendinţa să vorbească mult. Doua cifre 2 - Sunt intuitivi, dar nu se bazeaza pe aceasta. Viata este in general buna, dar au necazuri datorita unor colaboratori nepotriviti. Un singur 3 - oameni interesanţi, creativi, entuziaşti, inteligenti, altruisti si spirituali, cu imaginaţie bogată, pe care se bazeaza in alegerea meseriei lor. Cifra 4 lipseste - inseamna ca si spiritul practic lipseste. Nu ar putea avea o ocupatie sordida, se plictisesc de rutina, deseori nu duc la bun sfârşit muncile ce li se par plictisitoare. Un singur 5 - Cinci este un important număr al numerogramei ; cei cu un 5 au multa putere şi hotărâre, sunt entuziasti si ii contamineaza usor pe cei de lângă ei. Le place libertatea si de aceea pot exista probleme în viaţa de familie (Handel nu a fost casatorit). Un singur 6 - Persoanele cu un ă 6 sunt creative, au firi artistice, vor urma in general o carieră artistică, chiar muzicala ( au voce buna). Cifra 7 lipseşte - neîncredere în forţele proprii, teama de singurătate şi scepticismul faţă de tot ceea ce ţine de metafizică. Pentru a crede ceva, aceşti nativi au nevoie de dovezi. Sunt meditativi si deloc amatori de exerciţiu fîzic. Un singur 8 - buni organizatori, ordonaţi şi atenţi la fiecare detaliu. Cifra 9 lipseşte - e nevoie să se dezvolte o viziune mai amplă asupra vieţii, ca şi conştientizarea acelor lucruri care pot fi în cele din urmă realizate.
Cifra zilei de nastere (23, adica 2+3 egal 5) Aventuroşi, entuziasti, nestatornici, mereu în căutarea „noului"; au idei progresiste şi emană o sexualitate inconştientă. Au parte de multe călătorii şi de schimbari. Cifra favorabilă politicienilor.
Din moment ce am remarcat nasterea, in 1865, a trei mari compozitori, gandul m-a dus si la numerologie. Ce vibratie avea acel an? Dupa calculele pe care le cunosc, pot afla numarul destinului doar pentru o persoana anume, pornind de la data completa de nastere - zi, an luna. Si iata: cifra destinului pentru Handel este 9 si nu ma mira, este cifra care indica inteligenta, chiar genialitatea, calitati paranormale sau supraomenesti. Totusi, este un numar care aduce si o karma greu de dus, in sensul ca toate aceste calitati si energii, canalizate gresit sau irosite, se intorc impotriva persoanei respective. In unele studii, 9 reprezinta filantropul, umanistul - considerand aceasta o trasatura dominanta. Nativul este milos, filantrop, idealist, romantic, teatral, creativ, fascinant, carismatic, împrăştiat, temperamental, are putere dramatica de artist, om cu vederi largi, tolerant şi neconvenţional.
Exact Handel, asa cum il stiu eu. Milos si filantrop - beneficii ale multor spectacole au fost donate spitalelor. Idealist, romantic - un artist sensibil nu poate fi altfel. Teatral? Da, foarte teatral. Practic, el a inventat show-ul, vedetismul, a organizat spectacole insotite de scenarii uimitoare, artificii etc. Nu a compus in liniste, ci a fost mereu la vedere, pe scena, in ziare, fiind si organizator de spectacole. De creativitate, nici nu mai pomenesc; a compus atat de mult, puterea sa de munca si imaginatia fiind enorme. Fascinant - este si acum. Imprastiat - asta nu pot sti. Dar temperamental, da. Multe anecdote care circulau in epoca pe seama sa porneau de la iesirile lui, izvorate din dorinta de perfectiune. Pasionaţi şi nerăbdători, ei se potrivesc bine unei vieţi petrecute în lumea artelor sau a ştiinţelor umaniste.- reiese din anecdote, asa cum veti vedea in materialele urmatoare. Vederi largi - pana la Dumnezeu. Neconventionalism - desigur; nu a fost casatorit, creatia spirituala fiind pe primul loc. Atrasi de marile probleme ale vieţii, decât de cele mărunte. Se mai arata ca norocul celor guvernaţi de această cifră e nelimitat, caci 9 este singurul număr care le conţine pe toate celelalte. Idealişti, nativii respectivi vor să schimbe lumea, vor o viaţa mai bună pentru omenire. "Sunt buni conducători de culte, de mişcări sau de religii şi înţeleg cu uşurinţă nevoia de credinţă din viaţa cotidiană." am gasit pe un site de numerologie. Criticii muzicali considera ca Oratoriul Messia este, pe langa profunzine, dublat si de calitatea de a atrage si impresiona cu usurinta, fiind astfel accesibil maselor. La prima auditie, in Dublin, o adunatura de oameni simpli (nu era acolo nobilimea), poate si analfabeti la vremea aceea, oricum, nu intelectuali, au fost atat de miscati incat nu-si puteau stapani lacrimile. Astfel, Handel ar fi putut fi un lider religios, si este in felul sau, prin muzica. Conducator de culte este si peste secole, iar muzica sa fiind cantata in biserici ne duce mai aproape de Dumnezeu. Le place să călătorească /comparativ cu contemporanul sau, Bach, Handel a calatorit inca de tanar - a locuit o vreme in Italia, apoi a trait in Anglia, pana la sfarsitul zilelor sale. Sunt emotivi, iubitori, milosi. Nu se descurcă foarte bine cu problemele financiare, dar reusesc sa castige uneori multi bani./ A fost si bogat, si sarac, a castigat bani si a pierdut bani, avand deseori probleme financiare. Au mulţi prieteni, oamenii fiind fascinaţi de magnetismul lor. Au adesea calităţi parapsihice - cred ca a compus si in transa, comunicand poate cu ingerii. Cum se explica compunerea Oratoriului Mesia in cateva zile? Defecte : lipsa de rabdare, iesiri temperamentale, lipsa de spirit practic, prea multa incredere in semeni.
Thine be the glory, risen, conquering Son; endless is the victory, thou o'er death hast won; angels in bright raiment rolled the stone away, kept the folded grave clothes where thy body lay. Refrain: Thine be the glory, risen conquering Son, Endless is the vict'ry, thou o'er death hast won.
Lo! Jesus meets us, risen from the tomb; Lovingly he greets us, scatters fear and gloom; let the Church with gladness, hymns of triumph sing; for her Lord now liveth, death hath lost its sting. Refrain
No more we doubt thee, glorious Prince of life; life is naught without thee; aid us in our strife; make us more than conquerors, through thy deathless love: bring us safe through Jordan to thy home above. Refrain glitter-graphics.com
Cu ce as putea incepe un astfel de blog? Sunt atat de multe de spus...
In cele din urma, m-am oprit la un an de mare importanta in istoria muzicii - anul 1685. Curios, in acest an au venit pe lume Bach (21 martie), G. F. Handel (23 februarie) si Domenico Scarlati (26 ocotmbrie). Mari compozitori, geniali, care au schimbat muzica si ne-au dus si pe noi mai aproape de divinitate.
Ce vibratii au fost in univers de s-au incarnat aceste suflete luminate?
Cum arata lumea atunci
In Franta, era rege Ludovic al 14 -lea , in Britania - i-a urmat la tron lui Charles al 2-lea noul rege James al 2-lea, iar la noi in Romania ( fara legatura cu cei trei muzicieni, dar ca sa vedem cam pe unde ne aflam) urca pe tronul Moldovei domnitorul Constatin Cantemir.
Harta Europei in 1685:
Incepea epoca luminilor; omenirea a traversat in aceasta parte a secolului al 17 -lea o perioada de efervescenta culturala.
In acel an, la data de 20 iulie, a fost o eclipsa solara - cea mai lunga eclipsa solara anulara - cu o durata de 07 minute si 48 s .
Se crede ca de obicei o eclipsa schimba cursul istoriei. De regula, oamenii se gandesc numai la o schimbare ce poate fi facuta prin razboaie sau calamitati naturale, dar nu si la ce se poate intampla in plan cutural si spiritual.
Handel este un Jupiter al muzicii; ... al sau Aleluia a deschis cerurile. El rosteste cuvântul "minunat" ca şi cum toate trompetele ar canta împreună. - Leigh Hunt, 1851