Blog inaugurat in preajma sarbatorilor pascale 2009, an in care s-au împlinit 250 de ani de la moartea marelui compozitor.

marți, decembrie 08, 2009

Seara Handel pe Mezzo - opera Faramondo

In aceste momente ascult opera Faramondo a lui Handel; delicioasa, gratioasa si - pentru mine - in prima auditie. 
Opera a fost compusa in anul 1738.

Acum este transmisa productia Operei din Lausanne; distributia:
Max Emanuel Cencic ..... Faramondo
Marina de Liso ......... Rosimonda
Sophie Karthauser ..... Clotilde
Într-Sung Sinn ........... Gustavo
Philippe Jaroussky ..... Adolfo
Fulvio Bettini .......... Teobaldo
Johann Ebert ......... Childerico
Xavier Sabata Corominas ..... Gernando
Am Barrochisti şi Corul Radio italiono- elvetian
Diego Fasolis, dirijor
- ansamblu I Barrochisti, condus de dirijor Diego Fasolis.
Povestea:
Faramondo este un rege legendar al francilor, de felul sau un om foarte binevoitor. Rivalul lui Faramondo este Gustavo, lider al tribului cimbrilor.
Personajele feminine sunt Clotilde, sora lui Faramondo, şi fiica lui Gustavo - Rosimonda.
Din actul  I aflăm că fiul lui Gustavo, Sveno, a fost ucis în luptă de către Faramondo, iar  Gustavo a jurat sa-l omoare pe Faramondo. Pentru a realiza acest lucru, Gustavo o ofera pe fiica sa, Rosimonda, drept  recompensa celui care-i va aduce capul lui Faramondo. 
Gustavo a capturat pe sora lui Faramondo, Clotilde, şi decide sa se căsătoreasca cu ea. Gustavo are si un fiu in viaţă, pe Adolfo. Ca şi tatăl său, Adolfo s-a indragostit de Clotilde şi hotaraste sa il protejeze fratele ei, Faramondo. 
Dar si Faramondo este cu ochii pe fiica lui Gustavo, Rosimonda, adusa de către armata sa; ea il place, dar si ea a jurat sa razbune uciderea fratele ei, prin moartea lui Faramondo.
Gernando, liderul şvabilor, este unul dintre aliaţii cei mai apropiaţi ai lui Faramondo, dar si acesta se indragosteste de Rosimonda.
Faramondo ii oferă  Rosimondei libertatea, cu condiţia ca ea sa se căsătorească cu el. Ea refuză, datorita juramantului facut.
Are loc o confruntare intre cele doua tabere; fiul lui Gustavo, Adolfo, cum a promis, il protejeaza pe  Faramondo. Soldaţii lui Faramondo se alatura lui Adolfo si-l inconjoara pe Gustavo. Dar Faramondo le ofera lui Gustavo şi Rosimondei libertatea  -  în speranţa de a se căsători Rosimonda. Gustavo respinge oferta şi il trimite in exil pe Adolfo, pentru trădarea lui. 
Faramondo este hotărât să câştige inima Rosimondei şi decide să se apropie din nou, singur, ştiind că s-ar putea sa fie ucis. 

 Actul doi
Gernando  vrea să se căsătorească cu Rosimonda si merge la Gustavo, pentru a vedea dacă împreună il pot învinge pe Faramondo. Gustavo decide: Adu-mi capul Faramondo şi o ai pe Rosimonda ca recompensa. 
Gernando este de acord.
Dar Faramondo vine s-o viziteze pe Rosimonda si se oferă să moară la picioarele ei decât sa trăiasca fără ea. Ea oscilează, amintintindu-si jurământul. Apare Adolfo, fiul exilat, care caută iertarea tatălui său.
Clotilde cere să-i ierte pe Gustavo, Adolfo şi Faramondo.Gustavo spune ca Faramondo trebuie să moară. Dacă Clotilde să va căsători cu el, il va gratia pe Adolfo. Clotilde refuza. Pentru moment, Faramondo este în condiţii de siguranţă, sub protecţia Rosimondeii. Deoarece Faramondo a venit la ei de bună voie, spune ea, şi nu a fost capturat în luptă, nu ar fi corect să-l omoare.

 Actul trei
Gernando si-a unit forţele cu Gustavo, în speranţa de a câştiga mâna Rosimondei; planuieste s-o rapeasca. 

Între timp, Faramondo primeşte un mesaj de la Gustavo, ca să se predea. Faramondo  este de acord sa vină in tabăra lui Gustavo.
Oamenii lui Gernando au capturat-o pe  Rosimonda  şi să l-a luat prizonier pe Gustavo. Gustavo este pe cale de a fi pus în lanţuri când vine Faramondo, cu armata sa, si-i opreste. Faramondo este în armura si nimeni nu-l recunoaştel.  La început, Gustavo este recunoscător. Apoi, cand Faramondo ridică cozorocul, Gustavo este îngrozit să vadă că a fost salvat de un om pe care a jurat sa-l ucida. 
Gustavo renunţă la ura sa pentru el, dar spune ca un jurământ este un jurământ, iar Faramondo trebuie să moară.  Rosimonda recunoaste dragostea ei pentru Faramondo şi se oferă să moară odata cu el. 
Într-un amfiteatru, Faramondo a ajuns la esafod, dar cand Gustavo ridică sabia pentru a-l decapita, vine  un mesager cu o scrisoare de la Teobaldo. Teobaldo dezvaluie un secret despre Sveno, fiul lui Gustavo, ca nu a fost adevaratul fiul al lui Gustavo Sveno a fost fiul lui  Teobaldo, care în secret a schimbat copiii. Se pare că Childerico, este, de fapt fiul lui Gustavo si jurământul de răzbunare este nul şi neavenit.
Happy end!

2 comentarii:

RAQUEL CRUSOÉ spunea...

Bellisimo !

really, excellent your blog, congratulations!

Thank you for being together. You are worth gold, and this special moment, has a gift for you on our blog. I hope you enjoy.

Regards,

Raquel

http://raquelcrusoe.blogspot.com/

VIATA spunea...

Thank you, I like your blog too.

Handel este un Jupiter al muzicii; ... al sau Aleluia a deschis cerurile. El rosteste cuvântul "minunat" ca şi cum toate trompetele ar canta împreună.  - Leigh Hunt, 1851