Blog inaugurat in preajma sarbatorilor pascale 2009, an in care s-au împlinit 250 de ani de la moartea marelui compozitor.

marți, februarie 23, 2010

Viata lui Handel - foarte pe scurt

Handel a fost, în timpul vieţii sale, cel mai renumit muzician, foarte cunoscut la nivel internaţional.

S-a născut la Halle (Germania), fiind fiul lui Georg Handel (1622-97) şi Dorothea Background (1651-1730). Tatăl lui Handel, Georg, a fost bărbier-chirurg pentru Ducele de Saxe-Weissenfels, iar mama sa a fost fiica unui pastor. 

Pentru că tatăl lui a vrut ca Handel să devină avocat, a incercat sa-l tina departe de instrumentele muzicale. Dar talentul sau muzical s-a manifestat atât de clar că, înainte de a implini 10 ani, Handel se furişa si canta la un clavir   ascuns în pod. Astfel a inceput sa invete clandestin muzică, si in cele din urma tatal sau i-a permis sa devina elevul lui Zachow, principalul organist din Halle. La 17 ani a fost numit organist la Catedrala calvinista, dar un an mai târziu el a plecat la Hamburg. Cand avea doar 12 ani, tatăl său a murit

La Hamburg, Handel a cantat la vioara si clavecin pentru opera din Germania si a predat lectii private. Handel a scris prima sa opera, Almira, în anul 1704.

În anul 1706, Handel a plecat în Italia, unde si-a insusit o mulţime de cunoştinţe privind limba italiană; a stat mai mult de trei ani, in Florenţa, Roma, Napoli şi Veneţia.  S-a bucurat de patronajul nobilimii şi a clerului,. În Italia Handel compus opere, oratorii, cantate; el si-a încheiat sejurul italian cu un spectacol cu operă, Agrippina (1709), din Veneţia.. În 1710, a fost numit Capellmaister la Hanovra, dar în curând a plecat la Londra. Apoi, în 1719, el a devenit director muzical de la Royal Academy of Music. 

Acompus in continuare opere, muzica pentru biserică, iar  în următorii ani, a scris muzica apei . În 1717 a intrat în serviciul lui Earl de Carnarvon (în curând avea să fie Duce de Chandos) la Edgware, lângă Londra, unde a scris 11 imnuri şi două lucrări dramatice, Acis şi Galatea, Esther. Sub patronajul ducelui de Chandos a compus oratoriul lui Esther şi 11 cantate pentru cor si orchestra de coarde (1717-1720).

In 1719 Handel a câştigat sprijinul regelui pentru a pune la Royal Academy of Music spectacole de opera,si aici a prezentat o parte a operlor sale: Radamisto (1720), Giulio Cesare (1724), Tamerlano (1724), Rodelinda (1725 ).Mai tarziu Handel  a fost desemnat compozitor la Capela Regală, în 1723, unde  a compus patru imnuri de încoronare de George II

În 1727  Handel a fost naturalizat ca supus britanic;  Handel a suferit un accident vascular cerebral şi s-a retras la Aachen (Aix-la-Chapelle) pentru a se vindeca.

 După xce s-a vindecat, la Dublin, în 1741-2, a fost premiera oratoriului Mesia. Pe teme religioase a mai compus oratorii (Samson, Belshazar, Joseph. Joshua, Solomon, de exemplu), unele inspirate din mitologie clasică (Semele, Hercules) sau istorie crestinismului (Theodora); a compus concerte la orga (a inventat un nou gen muzical) sau concerto Grosso (op.6 , un set de 12, publicat în 1740, reprezintă realizarea magistrala).

În timpul ultimei deceniu de viata a prezentat frecvent spectacole cu Mesia, de obicei cu circa 16 cantareti si o orchestra de a 40 de instrumentisti.  În 1749 a scris-o suită pentru instrumente de suflat ce a fost cantata in Green Park, însoţind Royal Fireworks ce sărbătoreau  Pacea de la Aix-la-Chapelle. Ultima sa oratoriul, compus in timp ce era orb, a fost Jephtha (1752); triumful de Timp şi Adevăr (1757) este în mare parte compuse din materiale anterioare.

Handel a murit în 1759 şi a fost îngropat la Westminster Abbey. A fost si ramane un compozitor de mare anvergura şi originalitate, de extraordinara varietate -cum e muzica celor op.6 în concerte, în care melodia, frumusetea, îndrăzneala şi umorul ne incanta de cate ori il ascultam.

Niciun comentariu:


Handel este un Jupiter al muzicii; ... al sau Aleluia a deschis cerurile. El rosteste cuvântul "minunat" ca şi cum toate trompetele ar canta împreună.  - Leigh Hunt, 1851