Blog inaugurat in preajma sarbatorilor pascale 2009, an in care s-au împlinit 250 de ani de la moartea marelui compozitor.

sâmbătă, martie 31, 2012

Muzica apei

George Frideric Handel şi regele George I, pe râul Tamisa, la 17 iulie 1717 - Pictură de Edouard Jean Hamman Conrad (1819-1888).

 Muzica Apei este o colecţie de piese orchestrale, formate din câte trei suiteă, compusă de George Frideric Handel. Aceasta a avut premiera pe 17 iulie 1717, după ce regele George I i-a solicitat un concert pentru râul Tamisa.
Concertul a fost efectuat de 50 de muzicieni ce cântau pe o navă, în apropierea barjei regae în care Regele asculta, cu prietenii apropiaţi, printre care Anne Vaughan, ducesa de Bolton, Ducesa de Newcastle, contesa de Darlington, contesa de Godolphin, d.na Kilmarnock, contele de Orkney.
S-a folosit de mareele de pe râu. George I sa spus că s-au bucurat de siute atât de mult încât  muzicienii epuizați au cântat de trei ori.
Toate instrumentele din orchestra baroc au fost incluse, cu excepţia clavecinului şi timpanelor, care ar fi fost incomod de folosit.
Instrumente variază, dar cerinţele pentru un spectacol complet sunt un flaut, două oboaie, un fagot, două cornuri, două trompete, bas continuo.
Muzica se deschide cu o Overture franceză şi include menuet, bourrées şi hornpipes. Aceasta este împărţită în trei suite :
Suite în Fa major (HWV 348)
Uvertura (Largo - Allegro)
Adagio e staccato
Allegro - Andante - Allegro da Capo
Menuet
Aer
Menuet
Bourrée
Dans marinăresc
Allegro
Allegro (varianta)
Dans marinăresc  (varianta)
Suite în Re major (HWV 349)
Uvertura (Allegro)
Alla dans marinăresc
Menuet
Lento
Bourrée
Suită în Sol major (HWV 350)
Allegro
Rigaudon
Allegro
Menuet
Allegro

Legenda spune că Muzica apelor a fost compusă pentru a recâştiga favoarea regelui George I. Handel a fost angajat de către viitorul rege înainte de fi pe tronul britanic, când era Elector de Hanovra . Compozitorul presupune că a căzut în dizgraţie prin deplasarea la Londra, în timpul domniei Reginei Anne.
O alta legenda spune ca Electorul de Hanovra a aprobat mutarea permanentă a lui Handel la Londra, ştiind că separarea dintre ei ar fi temporară. Ambii au fost ar fi conştienţi că Elector de Hanovra va ocupa în cele din urmă la tronul britanic, după moartea Reginei Anne.
Multe porţiuni din Muzică apei au devenit foarte familiare şi a fost folosit frecvent pentru reclame de televiziune şi de radio.
Există  multe înregistrări. Muzica pentru focuri regale de artificii, scrisă pentru spectacole în aer liber, este adesea asociată cu muzica apei. Împreună, aceste lucrări constituie cea mai faimoasă muzica a lui Handel.

Niciun comentariu:


Handel este un Jupiter al muzicii; ... al sau Aleluia a deschis cerurile. El rosteste cuvântul "minunat" ca şi cum toate trompetele ar canta împreună.  - Leigh Hunt, 1851