Blog inaugurat in preajma sarbatorilor pascale 2009, an in care s-au împlinit 250 de ani de la moartea marelui compozitor.

marți, iulie 27, 2010

/Moștenirea/ lui Handel

Moștenirea lăsată de Handel constă în puterea dramatică şi lirică, în frumusetea captivantă din toată muzica sa. Operele lui trec de la abordarea rigidă a sistemelor de convenţionale la una mai flexibilă şi mai dramatic, la recitativ, arii şi cor. Capacitatea de a construi scene mari în jurul unui singur caracter a fost prelungită în scene dramatice de compozitorii ce l-au urmat - ca Wolfgang Amadeus Mozart şi Gioacchino Rossini.
Dar cel mai mare cadou pentru posteritate a lui Handel a fost, fără îndoială, crearea genului de oratoriu dramatic, dar și forţa emanată de propria imaginaţie muzicală; fără discuţie, compozitorii de oratorii - Joseph Haydn şi Felix Mendelssohn datorează reușita lor lui Handel. El a fost unul dintre primii compozitori care a avut o biografie scrisă de el (1760) şi căruia i-a fost publicată o ediţie completă a muzicii sale (40 vol.., 1787-1797) - apeciat mult de Ludwig van Beethoven.
Deşi astăzi, la fel ca în secolul al 19-lea, Handel este cunoscut mai ales pentru câteva din operele sale, cum ar fi Muzica apei şi Mesia, se fac tot mai multe încercări pentru a aduce compozitile luii, în special în operele sale, în faţa publicului.
Handel, acest bogat şi unic geniu muzical, merită să fie cunoscut prin întreaga sa creație.

Niciun comentariu:


Handel este un Jupiter al muzicii; ... al sau Aleluia a deschis cerurile. El rosteste cuvântul "minunat" ca şi cum toate trompetele ar canta împreună.  - Leigh Hunt, 1851